Najprej kot zanimivost, ste vedeli da s tem, kako je pisarna opremljena tudi delodajalec sporoča kako nas ceni in kako pomembno mu je, da se zaposleni v pisarni počutijo dobro?

Ja res je, to je dokazala izkušena arhitektka Monika Gibson!

Uredimo prostore, kjer preživimo največ časa

Vsi vemo, da radi preživimo največ časa, v prostoru, ki nam je najbolj ‘domač’. Glede na to, da v pisarni večina ljudi preživi skoraj polovico dneva je zelo pomembno, da se tam dobro počuti. Poleg dobrih medsebojnih odnosov, na klimo in počutje na delovnem mestu vpliva tudi okolje. Pri tem imamo v mislih opremo v pisarni, dekoracijo, barve, svetlobo. Dokazano je, da svetloba prostora in dekoracija najbolj vplivata na naše počutje.

Zato je pomembno da, se tako kot doma moramo počutiti tudi na delovnem mestu, saj tam preživimo večino svojega časa, zato je to toliko bolj pomembno za naše zdravje in vsesplošno počutje.

Naloga delodajalcev je tudi ta, da morajo poskrbeti za dobro počutje delavcev, saj s tem prispevajo tudi k večji motivaciji, storilnosti in uspešnosti.

Tudi majhne spremembe naredijo veliko razliko

Ni nujno, da so spremembe, ki jih naredimo v pisarni velike oziroma povezane z visokimi stroški. Pogosto male spremembe naredijo veliko razliko in izboljšajo počutje. Pa si poglejmo:

  • veliko pozitivnih sprememb lahko naredimo s pravilno izbiro barve
  • ali razporeditvijo opreme
  • izbiro dekoracije
  • zagotavljanjem dobro osvetljenih prostorov.

Študija primera: leseni stenski zemljevidi

V našem podjetju izdelujemo lesene stenske zemljevide, ki so primerni tako za dom kot tudi poslovne prostore. Gre za dekorativen izdelek, ki pa ima po naših izkušnjah naših strank tudi druge »pozitivne stranske učinke«.

Ker ima že kar nekaj podjetij naš lesen zemljevid, sem želela ravno zaradi te teme izvedeti njihovo povratno mnenje, saj me je res zanimalo, če jim je izdelek všeč. Posebej pa me je zanimalo ali je postal samo še ena izmed dekoracij, na kateri se nabira prah?

 

Dobila sem veliko odgovorov na temo, da je izdelek res primeren za pisarne. Opazili so, da se veliko sodelavcev pri njem ustavi, se začnejo pogovarjati, tako, da se razvijejo sproščeni pogovori. Na tak način so se sodelavci med seboj bolj povezali, razvili so se pristnejši odnosi. Skratka, lesen zemljevid ni več zgolj dekoracija, temveč je na ta način vnesel v podjetje pozitivne spremembe.

 

Ne gre pa zanemariti tudi estetskega učinka! Najbolj sem si zapomnila besede lastnika mednarodnega podjetja. Rekel mi je, da so zemljevid namestili v sejni sobi in vedno ko dobijo stranke najprej dobijo srčne pohvale kako lepa je stena, ki smo jim kot piko na i naredili še logotip podjetja nad zemljevidom.

Skratka naj bo to zemljevid sveta ali kakšna druga motivacijska dekoracija, to je samo ena od pomembnih stvari, ki jo zaposlen za dobro opravljanje svojega dela še kako potrebuje.

 

Nina