Ideja o trajnostnem razvoju ni nova. O tem kaj lahko naredimo za to, da manj obremenjujemo naravo govorimo že 30 let. Žal pa se je na tem področju storilo premalo. Ali drugače povedano, potrošniški trendi so se celo okrepili, v smislu prodaje poceni izdelkov, ki jih “na hitro” kupimo in še hitreje zavržemo. Če se sprašujete kje vse to konča, je odgovor jasen. Večina odpadkov konča tako ali drugače v naravi, manjši delež se reciklira.

Ker nam narava v zadnjih letih močno kaže, da tak način potrošništva ni več sprejemljiv, smo se začeli počasi zavedati, da bo potrebno spremeniti tudi naše nakupne navade.

Kaj  je trajnostni razvoj?

V zadnjih letih je bil poudarek na poceni proizvodnji, ki je zagotovaljala izdelke po smešno nizkih cenah. Na ta način smo kupovali in kopičili izdelke, ki jih pogosto nismo uporabili in so končali v omarah ali pa na smetiščih. Takšen način proizvodnje obremenjuje okolje, naravne in človeške vire. Prišel je čas, ko moramo temeljito razmisliti o tem kaj v resnici potrebujemo in tudi o tem, da je bolje kupiti kvalitetne izdelke, ki so dražji, vendar  tudi obstojnejši in jih imamo dalj časa.

Kot potrošniki pa sem moramo tudi ozavestiti, da imamo moč, da izbiramo koga in kaj bomo z našimi nakupi podpirali.

Mislimo na okolje pri opremi in dekoraciji doma

  • Ko opremljamo dom si vzamimo čas, razmislilmo kaj res potrebujemo in se morda posvetujemo s strokovnjakom, ki nam bo lahko svetoval. Premislimo tudi o tem, da ne sledimo slepo zadnjim dizajnerskim trendom, temveč se odločimo za bolj klasično opremo. Le to lahko po potrebi z ustrezno dekoracijo odlično popestrimo.
  • Odločimo se za pohštvo, ki je narejeno iz naravnih in recikliranih materialov, ki je praviloma dražje, vendar z vidika trajnosti bistveno manj obremenjuje okolje. Zato je morda investicija v kvalitetno opremo na začetku višja, vendar je takšna oprema tudi bolj vzdržljiva in je ne bo potrebno menjati vsako leto.
  • Izogibajte se impulzivnim nakupom. Raje si vzamite čas in razmislite kaj želite in ali dekorativni dodatek res potrebujete. Če izbirate med materiali vam svetujem, da se odločite za nakup dekoracije iz naravnih, recikliranih ali okolju prijaznih materialov. Kljub morebiti večjemu finančnemu vložku se vam bo obrestovalo, saj boste s ustrezno dekoracijo pohištvu dodali novo življenje, po drugi strani pa naredili nekaj dobrega za okolje.

Upam, da sem vas s temi nasveti spodbudila, da skupaj naredimo korak za čistejše okolje in boljšo prihodnost!

V podjetju Slavec Design želimo z izdelki čim manj obremenjevati okolje, zato so naši leseni zemljevidi izdelani iz ekološkega lesa.

Leseni zemljevid sveta
Lesen zemljevid Slovenije